Panasonic GH4 özellikleri

Panasonic, GH4 modelini CES 2014 fuarında görücüye çıkarmıştı. Dünyanın 4K video çekim kapasitesine sahip lensleri değiştirilebilen , sıkıştırılmamış formatta 4:2:2 ve 10-bit çekim yapma özelliğini barındıran ve bu özelliğini ekstra bir kayıtçı olmadan gerçekleştirebilen nadir bir fotoğraf makinesi diyebiliriz. Aynasız sistem fotoğraf makineleri arasında GH4 adını kazımış durumda. Tabi bizler de tanıtım için biraz geç kaldık, hatta baya baya geç kaldık ama olsun. Bizlerin de çorbada tuzu olsun istedik. 





GH4, daha çok video odaklı geliştirilmesine rağmen fotoğraf çekimleri de yapabilen MFT (nedir bu şimdi MFT diyenler var aranızda; Micro Four Thirds) sistem kamera, 16 MP özelliğine sahip. 
GH4'dün özelliği diyemeyeceğimiz ve rakiplerinin hemen hemen hepsinde bulunan ve artık bir fotoğraf makinesinde olmazsa olmaz özellikleri arasında olan Wifi-NFC kablosuz bağlantı teknolojisine sahip olması. 
ISO değerleri bakımından GH4 200-256000 aralığında çekim yapabilme özelliğine sahip. JPEG, MPO ve RAW formatlarında fotoğraf çekebilirsiniz yani.  
GH4 suya ve toza karşı dayanıklılığıyla da ön plana çıkıyor. Magnezyum alaşım ve kaliteli gövde malzemesiyle dış ortamlarda rahatlıkla çalışmanıza olanak tanıyor. Tabi dış ortamda suya ve dayanıklı gövdesine nazaran bu özellikleri var deyip suya atlarsanız o garanti kapsamı dışına çıkar haberiniz olsun. :) 
GH4, yüz ve göz algılama 49 noktalı (Hem video hem fotoğraf) kontrast tabanlı otomatik netleme sistemi ve ''Depth from Defocus'' netleme teknolojisiyle uygun şartlar altında 0.07 saniye gibi ldukça kısa bir sürede netliği yakalayabilen kamera, maksimum 1/8000 enstantane hızı ile dahili flaşıyla da hareketli sahneleri kolayca dondurabiliyor ve böylelikle 200.000 perde ömrü ortaya koyuyor.  
GH4'dün bir diğer özelliği ise ekstra bir kayıtçı olmadan, tabanına takılan battery grip benzeri bir aparatla 10-bit ve 4:2:2 sıkıştırılmamış 4K çekim yapabilme imkanı veriyor. Tabi piyasada ortalama bir kayıtçı fiyatı ortalama olarak 1.000 tl üzerinde olduğunu düşünürsek bu özelliklik ekonomik açıdan iyi gibi. Ancak kayıtçıların bize sağlamış olduğu özelliklerden diğeri ise kayıt sistemini kendi harici belleğine kayıt etmesi, bu sebepten ötürü hem makinemiz ısınmamış oluyor, hem de sensör zararı önlenmiş oluyor. Kameramız bir nevi webcam görevi görüyor kayıtçı olduğu zaman. Bu özelliği ve dezavantajı iyi değerlendirmek gerekli unutmayın. 
-     16 mp, Venus Engine IX işlemcili CMOS sensör
-     Cinema 4K: 4096x2160/24 fps video
-     Canlı 4:2:2/ 8-bit HDMI ekran çıkışı
-     ISO 200-25600
-     Ultra high 200 mbps (All-Intra) veya 100 mbps (IPB) full-hd video 60 fps
-     Cinelike D ve Cinelike V gamma modları
-     Flickr azaltıcı synchro scan ayarı
-     Sınırsız video kaydı ve ayarlanabilen smpte time code
-     0.07 saniye netleme hızı / AF hızı
-     49 noktalı eye sensor AF / göz odaklı netleme
-    12 fps (AFS) ile 40 RAW formatında fotoğraf
-    5 SDI ve 2 XLR girişli opsiyonel DMW-YAGH terminali (battery grip benzeri opsiyonel mekanizma)
-    1,036 milyon açılıp çevrilebilen ekran
-    2,359 milyon nokta vizör
-    wifi ve NFC kablosuz bağlantı
-    3,5 mm mikrofon ve kulaklık girişi


Yine sözlerimiz sonlanırken fotoğraf makinesinin Türkiye fiyatı 5000-6000 bin tl arasında. Sabit gövde fiyatı. Ekstra lens ve hafıza kartı battery grip benzeri aparat (10-bit 4:2:2 çekim yapma) buna dahil değildir.