Samsung NX1 genel bakış



DSLR sektöründe adını üst sıralara taşıyan ve yıllardan beri boks ringi misali çıkartıkları makineleriyle bir birlerine kroşe sallayan iki firmamız bulunuyordu, Canon ve Nikon. Tabi bunun dışında sektörde adını altın harfler ile kazımış Lecia ve yaveri Mamiya'ya değinmek istemiyoruz. Onların kulvarları farklı oldukları için. 

Sektör içerisinde geçtiğimiz yıllarda çıkartıkları aynasız fotoğraf makineleriyle, yıllardan beri bize vizöre bağımlı hale getiren ve omuzlarımızda, boynumuzda kilolarca ağırlığındaki fotoğraf makineleri taşımamıza sebep olan bu aynalı makinelerin, vizör kavramının ortadan kaldırılıp, modeline göre elektronik yada vizörsüz formatlarda piyasa sunulan aynasız makinelerden bahsediyoruz. İşte o makinelerden birini daha tanıtacağız. Daha doğrusu
özelliklerine değineceğiz.

Samsung NX1 ilk olarak son derece hızlı ve hassas olan otomatik netleme sistemiyle ön plana çıkıyor. 205 algılama noktasıyla çekimlerin daha hızlı ve daha net olmasını sağlıyor. (0,055 saniyelik AF özelliği)

NX1, aynalı ve aynasız fotoğraf makinelerin bir çoğunda olmazsa olmaz dediğimiz özelliklerin birini daha bünyesinde taşıyor. UHD / 4K video çekim olanağı. 

NX1 özellikleri arasında OLED elektronik vizör sayesinde , görüntüyü netlemesi 0,005 saniye gibi bir hızla gerçekleştiriyor. Samsung bu özelliğiyle televizyon sektöründe kazanmış olduğu deneyimleri DSLR fotoğraf makinelerinde ön plana çıkararak rakipleri karışında öne 1gol fazladan atarak karşılarına çıkabilmiş. 

NX1, bir diğer özelliği ise düşük ışıkta çekim yapabilmesi, bu sayede artık fotoğraflarımızda yada videolarımız da ışık yok çekim yapamıyorum, düşük ışık kötü çıkar gibi bahaneler üretip kaçtığımız ortamlardan artık böylelikle kaçamıyoruz. 25,600 gibi yüksek ISO değerinde çekim yapabiliriz. 

28 mp BSI APS-C sensör barındırmasıyla NX1 gürültüyü sıfıra indirebiliyor. Netleme halkasının dönüşüyle kulakları rahatsız eden (videocular sözümüz size) sesi minimal düzeye çekiyor. 20 mp sensör seviyesinin ötesine arttırmadan daha fazla ayrıntı kaydeden ileri seviyede yenilikçi bir 28 mp sensör ile birlikte geliyor. Görüntüleri endişe etmeden kırpabiliyor ve kalite kaybı olmadan basabiliyorsunuz. 

NX1, Wifi özellliği yanı sıra Bluetooth ile kolay paylaşım sağlayabiliyor. Ayrıca son derece dayanıklı dış gövdesiyle yine ön plana çıkıyor. Magnezyum alaşım gövdesiyle size ömür boyu kullanabilme şansı veriyor. Suya ve toza karşı dayanıklı olması da diğer rakiplerine göre bir adım daha ön plana çıkarıyor. NX1 dayaklı gövdesi var dediysek makineyi alıp duvardan duvara atmayın sakın, sonuçta dayanıklılığında  bir dayanıklığı ve dayanma noktası vardır, biliniz :) 


-  28.2 mp APS-C CMOS BSI (Arkadan Aydınlatmalı) sensör
-  15 fps çekime hazır, AF ile çekim yapabilme
-  100-51200 arası ISO
-  205 algılama noktası ve Hibrid AF sistemi
-  4K (UHD) H.265 codec kullanılarak video çekimi
-  15m aralığında AF çizgili desen aydınlatıcı
-  Magnezyum gövde, su ve tuza dayanıklı
-  Çekim esnasında gürültü azaltıcı sistem/teknoloji
-  3,5 '' haretli AMOLED ekran (dokunmatik)
-  İsteğe bağlı pil kavrama
-  3,0 USB
-  Kamera üzeri LCD bildirim ekranı
-  5ms gecikme ile 2,36m nokta OLED EVF (vizör)

Samsung NX1, dünyanın ilk arkadan aydınlatmalı  APS-C CMOS sensörünün olmasıyla kendi klasmanında bir adım öne doğru çıkmasını sağlıyor, 4K/UHD çekim yapabilmesi, yüksek ISO fotoğraf sunması ötesinde 15 fps (saniyede) kare hızının olmasıyla birlikte dayanıklı gövdesiyle ön plana çıkıyor. Tabi ki her DSLR olduğu gibi fotoğraf makinesinin biraz tuzlu olması... Bu da bizler için negatif taraf diyelim.